Alles Over jouw zwangerschap

Miskraam en bloedverlies

Bloedverlies in het begin van de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is dit bloedverlies onschuldig, het bloedverlies wordt dan veroorzaakt door de innesteling van het vruchtje in de baarmoeder, of door het springen van een bloedvaatje op de baarmoedermond. Het bloedverlies stopt dan vanzelf. In de andere gevallen wordt het bloedverlies veroorzaakt door een miskraam. Tijdens een miskraam wordt het vruchtje uitgestoten. Het bloedverlies gaat vaak gepaard met menstruatieachtige krampen. De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van de zwangerschap waardoor de zwangerschap niet verder kan groeien. Wat moet u doen bij bloedverlies? Breng de verloskundige op de hoogte, zij kan uw vragen beantwoorden en een afspraak maken voor een echo. Indien u heftige buikpijn heeft, mag je de verloskundige direct op de hoogte brengen. Houdt de hoeveelheid bloedverlies in de gaten. Een miskraam kan bloedverlies geven zoals een ruime menstruatie. Wanneer u zich niet goed voelt of flauwvalt moet u direct bellen. Bij koorts moet u de verloskundige bellen.
Miskraam en bloedverlies

2e en 3e trimester:

Wanneer er later in de zwangerschap, na 16 weken, sprake is van bloedverlies, is het altijd verstandig om de verloskundige te bellen. Zij kan de ernst van dit bloedverlies inschatten en een afspraak met u inplannen.

Twijfel je of heb je vragen? Neem dan gewoon even contact op met onze verloskundigen.

miskraam en bloedverlies

Periode na een miskraam

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam of een curettage is meestal vlot. Gedurende 1 tot 2 weken bestaat er vaak nog wat bloedverlies en/of bruine afscheiding. De volgende menstruatie verschijnt na ongeveer 4-6 weken. Veel vrouwen (en ook hun partner) maken emotioneel een moeilijk tijd door. De verwerking van een miskraam verschilt voor iedereen. Een nieuwe zwangerschap kan na het doormaken van een miskraam extra spannend zijn. Neem om die reden dan ook op tijd contact op met de verloskundige voor begeleiding. Lees hier meer over het doormaken van een miskraam: deverloskundige.nl.

we leren je graag kennen

Neem contact op

Contact opnemen betekent niet dat je aan ons vastzit. We gaan graag samen jouw zwangerschap aan als het voor iedereen goed voelt.