Stuitligging

Stuitligging

Wanneer je baby in stuitligging ligt, dan ligt het hoofdje boven in je buik. Het grootste deel van de zwangerschap is dit geen probleem, maar rond week 35 moet het kindje gaan draaien met het hoofdje naar beneden. Niet alle baby’s doen dit zelf. 3-4% van de baby’s blijft in stuitligging liggen. 

Baby’s kunnen tot het einde van de zwangerschap nog zelf draaien naar hoofdligging, deze kans wordt wel kleiner naarmate de zwangerschap verder vordert. Wat je zelf kan doen om de kans te vergroten dat het kindje draait, is door middel van acupunctuur of yoga oefeningen. Mocht de baby bij 35 weken nog in stuitligging liggen, dan zal de verloskundige je voorlichten over de mogelijkheid van een uitwendige versie. Met deze techniek wordt een poging gedaan om het kindje te draaien naar hoofdligging door de gynaecoloog.

Bevallen van een kindje in stuitligging brengt iets meer risico’s met zich mee. Om die reden mag de verloskundige de bevalling niet begeleiden, maar zal de gynaecoloog dit doen in het ziekenhuis. Bij stuitliggingen krijg je de keuze, na voorlichting van de gynaecoloog, of je vaginaal wil bevallen of via een keizersnede.