Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding

Wanneer je zwanger probeert te worden, is bloed in je ondergoed vaak het laatste dat je wilt zien. Toch kan een lichte bloeding een teken zijn van een innestelingsbloeding, wat juist kan betekenen dat je zwanger bent. Maar wanneer gebeurt een innestelingsbloeding precies en hoe kun je deze herkennen?

 

Wat is een innestelingsbloeding?

Een innestelingsbloeding kan worden veroorzaakt door een kleine bloeding die optreedt wanneer de bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoederwand. Tijdens de innesteling ‘boren’ de cellen van het embryo zich in het baarmoederslijmvlies en veroorzaken soms een lichte bloeding doordat een bloedvat wordt geraakt. Deze bloeding vindt meestal plaats enkele dagen tot een week na de bevruchting en kan worden herkend als een lichte bloeding die optreedt tussen dag vijf en twaalf van de menstruatiecyclus. Het bloed stroomt via de vagina naar buiten omdat de baarmoedermond op dat moment enigszins openstaat tijdens de vruchtbare periode. Na de innesteling begint het embryo hCG te produceren en vanaf dat moment ben je zwanger. Daarom kan een innestelingsbloeding beschouwd worden als een van de eerste zwangerschapssymptomen.

Wanneer vind de innesteling plaats?

Meestal enkele dagen tot een week na de innesteling van de bevruchte eicel kan een innestelingsbloeding optreden. Bij vrouwen met een regelmatige menstruatiecyclus vindt de innesteling doorgaans plaats tussen de vijf en twaalf dagen na de bevruchting. Als er tussen dag vijf en twaalf na de eisprong bloedverlies optreedt, kan dit wijzen op een innestelingsbloeding. Over het algemeen is het proces van innestelen afgerond rond dag acht of negen na de eisprong.

 Ben je benieuwd wanneer je uitgerekend bent? Gebruik dan onze handige tool om direct je uitgerekende datum te bepalen.

Hoe ziet innestelingsbloed eruit?

Er zijn verschillende kenmerken waaraan je een innestelingsbloeding kunt herkennen, namelijk:

  • Hoeveelheid: Het bloedverlies is meestal gering. Het kan variëren van slechts enkele druppels tot een lichte menstruatie-achtige bloeding.
  • Kleur: De kleur van het bloed kan variëren van roze of rood tot bruin. Een donkere kleur komt vaker voor, omdat het bloed wat langer in de vagina blijft en daardoor kan oxideren en van kleur veranderen.
  • Lichte krampen: Je kunt een lichte krampachtige pijn rond de innesteling voelen, de innestelingspijn genoemd. Als je in de dagen hierna licht bloedverlies hebt, kan dit wijzen op een innestelingsbloeding. Het is ook mogelijk dat je de innestelingspijn verwart met menstruatiepijn. Innestelingspijn is vaak minder hevig en duurt korter.
  • Geen stolsels: Innestelingsbloed met stolsels zul je niet snel tegenkomen. Bij menstruatiebloed kunnen vooral vanaf de tweede dag flink wat stolsels voorkomen. Innestelingsbloed bevat juist weinig tot helemaal geen stolsels.

Maak je geen zorgen als je geen innestelingsbloeding hebt.

Het is niet ongebruikelijk dat niet alle zwangere vrouwen een innestelingsbloeding ervaren. In feite heeft slechts 20 tot 30 procent van de zwangere vrouwen dit symptoom. Bovendien kan het zijn dat je de bloeding niet opmerkt, omdat het slechts enkele druppels lichtroze of lichtbruin bloed kan zijn. Het is mogelijk dat je dit mist. Maar als je geen innestelingsbloeding hebt opgemerkt of er zeker van bent dat je het niet hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken. Dit betekent namelijk niet dat je niet zwanger bent.

Andere redenen voor bloedverlies

Een innestelingsbloeding is een teken van zwangerschap, terwijl menstruatiebloedingen juist aangeven dat je niet zwanger bent. Dit zijn twee mogelijke oorzaken van bloedverlies tijdens je menstruatiecyclus. Zelfs als je zwanger bent, kun je soms bloedverlies ervaren. Er zijn verschillende redenen waarom dit kan gebeuren, sommige onschuldig en andere ernstiger. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.

Vragen?

Als je na het lezen hiervan nog vragen hebt of ongerust bent, neem dan contact op met je verloskundige. Heb je nog geen verloskundige en woon je in Rotterdam, neem dan contact op, of lees nog even verder.