Het geboorteplan

Het geboorteplan

Een persoonlijk geboorteplan schrijven

Een persoonlijk geboorteplan kan een waardevol instrument zijn voor zwangere vrouwen. Het biedt de mogelijkheid om je eigen voorkeuren en wensen kenbaar te maken aan ons, waardoor je beter voorbereid bent op wat je te wachten staat tijdens de bevalling en je meer empowered voelt in je besluitvormingsproces. Wat kan leiden tot een meer positieve bevallingservaring.

Stappenplan: hoe schrijf je een persoonlijk geboorteplan?

 1. Verzamel informatie en denk na over je wensen.
  Neem de tijd om na te denken over je ideale bevallingservaring en wat voor jou belangrijk is. Praat met je partner, vrienden of familie en verzamel informatie over de verschillende opties en keuzes die beschikbaar zijn. Gebruik ons format om te helpen bij het organiseren van je gedachten en het vastleggen van je voorkeuren.
 2. Vul het format in.
  Gebruik ons format als leidraad om je persoonlijke geboorteplan op te stellen. Vul de secties in met je eigen informatie en voorkeuren. Zorg ervoor dat je duidelijke en beknopte taal gebruikt en alleen de belangrijkste informatie opneemt. Een te lange of ingewikkelde geboorteplan kan verwarrend zijn voor zorgverleners en kan ertoe leiden dat belangrijke informatie over het hoofd wordt gezien.
 3. Bespreek je geboorteplan met je zorgverleners.
  Als je plan is opgesteld, bespreek het dan met je zorgverleners. Hierdoor zijn zij op de hoogte van je wensen en kunnen ze er alles aan doen om te zorgen dat de bevalling verloopt volgens jouw wensen. Je kunt ook feedback van je zorgverleners vragen en eventuele vragen of zorgen bespreken.
 4. Maak meerdere kopieën.
  Maak meerdere kopieën van je persoonlijke geboorteplan en bewaar er een op een veilige plaats thuis, in je ziekenhuistas en geef een kopie aan je zorgverleners tijdens je prenatale bezoeken en bij aankomst in het ziekenhuis.
 5. Pas je plan aan indien nodig.
  Onthoud dat je plan slechts een leidraad is en dat onvoorziene situaties zich kunnen voordoen tijdens de bevalling. Wees flexibel en open voor veranderingen, indien nodig. Bespreek eventuele wijzigingen met je zorgverleners.

Door het volgen van deze stappen en het gebruik van ons format, kun je een persoonlijk geboorteplan opstellen dat past bij jouw individuele behoeften en wensen. Het kan helpen om een positieve bevallingservaring te hebben en zorgen voor een betere communicatie tussen jou en je zorgverleners.

Download ons stappenplan hier.

Het is ons doel om jou te ondersteunen bij het creëren van de best mogelijke bevallingservaring en een persoonlijk geboorteplan kan daarbij helpen. Dus wees niet bang om je stem te laten horen en je wensen kenbaar te maken. Wij zijn er om je te ondersteunen en te zorgen dat je bevalling zo soepel en positief mogelijk verloopt.