De hielprik en gehoortest

De hielprik en gehoortest

Belangrijk voor de gezondheid van je baby: de hielprik en gehoortest

In de eerste week na de geboorte, wordt een bloedonderzoek aangeboden naar een aantal afwijkingen bij de baby, de hielprik. 

Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De meeste daarvan zijn erfelijk. Ze komen gelukkig niet vaak voor. De meeste ziektes zijn niet te genezen, maar wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.

De hielprik wordt thuis door de verloskundige afgenomen. Er worden een aantal druppels bloed uit de hiel van de baby gehaald. We zullen het voetje van de baby goed verwarmen zodat de baby hier zo min mogelijk last van heeft en het onderzoek vlot verricht kan worden.

Deelname aan de hielprik is vrijwillig, er zitten geen kosten aan verbonden. De uitslag van de hielprik komt na 5 weken.

In de eerste 3 weken na de geboorte wordt de gehoortest verricht. Een goed gehoor is belangrijk. Om die reden wordt bij alle baby’s binnen de eerste weken na de geboorte een test verricht om dit gehoor te controleren. De gehoortest wordt verricht op het consultatiebureau.