Borstvoeding en flesvoeding

Borstvoeding en flesvoeding

Borstvoeding is de best aangepaste voeding voor de groei en ontwikkeling van de baby. Het bevat antistoffen wat de baby tegen infecties beschermt. Bij kinderen van ouders met een erfelijke aanleg voor allergische aandoeningen, zal dit bij de baby later en minder hevige klachten geven. Borstvoeding bevat vrijwel alle voedingsstoffen die het kind nodig heeft, enkel vitamine K en D moet toegevoegd worden.

Borstvoeding bevat extra vetzuren voor een optimale neurologische ontwikkeling. Borst gevoede kinderen hebben op latere leeftijd minder risico op suikerziekte, overgewicht, darmklachten en botontkalking. Vrouwen blijken op latere leeftijd een lager risico te hebben op borstkanker en eierstokkanker wanneer zij borstvoeding hebben gegeven. 

Borstvoeding is een kwestie van vraag en aanbod. Dat wil zeggen: hoe vaker de baby aan de borst zuigt, hoe meer melk het lichaam gaat produceren. Het is erg belangrijk dat de baby vanaf het begin goed aangelegd wordt. Vraag hierbij om hulp van de verloskundige of de kraamverzorgster. Als de baby goed aangelegd is, doet het voeden meestal geen pijn. Het aanhappen kan wel even pijnlijk zijn. 

Als je flesvoeding gaat geven geldt dat alle merken goed zijn. Let wel op dat het voeding betreft voor baby’s van 0-6 maanden. Op de verpakking staat hoe de voeding moet worden klaargemaakt. Er wordt gestart met het geven van 10 ml voeding in de fles. Samen met verloskundige en kraamzorg wordt deze hoeveelheid langzaam opgehoogd.

De kraamverzorgende kan adviseren over de bereiding van de voeding en het geven van de fles. Flesvoeding bevat in tegenstelling tot borstvoeding wel voldoende vitamine K, extra toediening is niet nodig. Het geven van extra vitamine D is wel nodig.