Badbevalling en baringshoudingen

Badbevalling en baringshoudingen

De beleving van de bevalling en de pijn gaat samen met de ontspanning van je lichaam en geest. Er zijn verschillende factoren die hierop van invloed zijn. Denk bijvoorbeeld aan massage, beweging, houdingen, warmte van bad of douche, muziek, positieve gedachtes en een prettige omgeving. Volg dus vooral je gevoelen wat je prettig vindt. We zullen je helpen om je comfort te verhogen

Ontdek hoe je lichaam natuurlijke pijnstillers aanmaakt tijdens de bevalling

Je lichaam maakt tijdens de bevalling natuurlijke pijnstillende stoffen aan. Een van de belangrijkste pijnstillende hormonen die vrijkomen zijn endorfines. Het haalt de scherpe pijn weg en zorgt dat je meer kan ontspannen. Je lichaam is dan beter in staat om oxytocine aan te maken. Oxytocine zorgt op zijn beurt zorgt voor effectieve weeën. Angst kan dit proces verstoren. Mocht je dit in (grote) mate ervaren, geef dit vooral aan!

Verschillende houdingen tijdens de bevalling

Uit onderzoek blijkt dat o.a. houdingsveranderingen en beweging een positief effect hebben op de pijnervaring en het beloop. Je kan de weeën in vele verschillende posities opvangen: bijvoorbeeld staand, lopend, ophanden en knieën, zittend of al leunend tegen je partner aan. Probeer zelf wat voor jou het beste aanvoelt. Vaak is dit van te voren moeizaam te bedenken als je nog nooit bevallen bent. Wij zullen je hierin helpen en stimuleren. Want juist de afwisseling van houdingen werkt goed op de indaling van het hoofdje ende vordering van de bevalling. In het geboortecentrum en FranciscusGasthuis is een skippybal aanwezig.

Als de bevalling net begint en de weeën nog wat onregelmatig zijn, kan je al liggend uitrusten in de pauzes. De meeste vrouwen vinden deze houding in een meer gevorderd stadium minder prettig. Zeker bij het persen voelt dit vaak onnatuurlijk aan. Maar ook hier geldt dat het belangrijk is om te doen wat fijn voelt. In het geval van medische interventies kan het zijn dat we vragen om (tijdelijk) op bed te komen liggen.

Zowel tijdens de ontsluitings- als uitdrijvingsfase heeft een verticale houding een gunstig effect. Vrouwen die een andere houding dan liggend aannemen hebben over het algemeen een kortere bevalling, minder pijn en een kleinere kans op een kunstverlossing. Bij een verticale houding maak je meer ruimte in het bekken. Voor je kindje wordt het dan makkelijker om verder in te dalen en geboren te worden. Tevens werkt de zwaartekracht dan ook mee. Persen is o.a. mogelijk op je handen en knieën, staand naast het bed, in bad, zij- en rugligging en op de baarkruk. Een baarkruk is bij een poliklinische bevalling altijd aanwezig. Ook bij een thuisbevalling kunnen wij dit meebrengen.  

Verschillende houdingen die je kunt aannemen tijdens de bevalling

 • Zijligging
  Bij deze houding lig je op je zij, met je knieën opgetrokken en ondersteund door kussens. Dit kan helpen om de druk op je rug te verminderen en kan een comfortabele positie zijn voor rustperiodes tussen de weeën door.
 • Liggend op je rug
  Dit is een traditionele positie die je vaak in films ziet, waarbij je op je rug ligt met je benen opgetrokken. Deze houding kan echter de doorbloeding naar de baarmoeder verminderen en kan de weeën minder effectief maken.
 • Halfzittende houding
  In deze houding zit je half rechtop, ondersteund door kussens. Dit kan helpen om de pijn van de weeën op te vangen en kan ook helpen bij het persen.
 • Staand
  Staand bevallen kan helpen om de zwaartekracht te gebruiken om het proces te versnellen. Dit kan ook helpen om de pijn van de weeën te verminderen en kan een comfortabele houding zijn voor sommige vrouwen.
 • Lopen
  Sommige vrouwen vinden het prettig om te lopen tijdens de bevalling, wat kan helpen om de pijn van de weeën op te vangen en ook kan helpen om de bevalling te versnellen.
 • Op handen en knieën
  Bij deze houding steun je op handen en knieën, wat kan helpen om de druk op je rug te verminderen en kan helpen bij het persen. Deze houding kan ook helpen om de baby in een betere positie te brengen voor een soepele bevalling.
 • Baarkruk
  Een baarkruk kan helpen om de zwaartekracht te gebruiken tijdens het persen en kan ook helpen om de baby in een betere positie te brengen voor een soepele bevalling.
 • Bevallen in bad
  Sommige vrouwen vinden het prettig om in een bad te bevallen, wat kan helpen om de pijn van de weeën te verminderen en ook kan helpen om de bevalling te versnellen. Het warme water kan ook helpen om de spieren te ontspannen.

Badbevalling

Sommige vrouwen vinden het prettig om de weeën op te vangen in bad of onder de douche. Het warme water zorgt voor ontspanning van het hele lijf en de baarmoeder(spier). Je lichaam kan in het bad lichter, bijna gewichtloos aanvoelen. Onderzoeken tonen aan dat vrouwen die in bad gaan zich comfortabeler voelen en minder vaak naar pijnstilling vragen. Het kan de ontsluitingsfase versnellen. Tevens verkleint het de kans op rupturen. Ook voor de baby zijn er voordelen: door het warme water is er een meer geleidelijke overgang vanuit de baarmoeder naar de buitenwereld.

Wil jij ook bevalling in bad? Alle verloskundigen in het team zijn vertrouwd in het begeleiden van een badbevalling. In zowel het Geboortecentrum Sophia als het Franciscus Gasthuis is dit mogelijk. Voor de hygiëne wordt er bij elke cliënt een nieuwe hoes ingelegd. Hiervoor betaal je circa €85,- In het geval je thuis in bad wil bevallen, adviseren we je om een bad te huren. Een normaal bad heeft vaak onvoldoende bewegingsruimte. Zorg dat je naast het bevalbad een bed, matras of bank in dezelfde ruimte/buurt hebt.