Corona en zwangerschap

Vragen over het coronavirus in de zwangerschap

Kan ik naar de praktijk komen voor controle?

Wanneer je hoest,  koorts hebt of in contact bent geweest met iemand die (mogelijk) besmet is met het corona virus, kan je niet naar de praktijk komen. Neem telefonisch contact op met de verloskundige om te bespreken hoe en waar de controle zal plaatsvinden.

Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?

Op basis van de beschikbare gegevens is er geen bewijs om aan te nemen dat Covid-19 de kans verhoogt op een miskraam of aangeboren afwijking. Wel zijn de afgelopen periode enkele risicofactoren naar voren gekomen die de kans vergroten dat de ziekte Covid-19 ernstiger verloopt bij zwangere vrouwen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen die tot de risicogroep behoren.

Wil je informatie over het wel of niet vaccineren tegen Covid-19 in de zwangerschap? Kijk dan op de website van de nvog.nl of deverloskundige.nl

Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?

Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het Covid-19 virus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind na de geboorte via de gewone mens-op-mens route.

Kan ik een miskraam krijgen van Covid-19?

Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met Covid-19 meer kans hebben op een miskraam.

Maatregelen ivm het coronavirus: Zwangerschap​

Wanneer je naar de praktijk komt draag je een mond-neusmaker. 

Bij klachten die zouden kunnen passen bij Covid-19 kom je niet naar de praktijk. Je moet je wel laten testen bij de GGD en de verloskundige neemt dan telefonisch contact met je op. 

Maatregelen ivm het coronavirus; Bevalling en kraamtijd

De bevalling thuis of in het ziekenhuis blijft mogelijk. Wel gelden extra voorzorgsmaatregelen. 

  • Er mag 1 persoon aanwezig zijn ter ondersteuning tijdens de bevalling.

Na de bevalling komt de verloskundige twee keer thuis langs voor het verrichten van de hielprik en medisch noodzakelijke zorg. Verder zal er telefonisch contact zijn, tenzij meer huisbezoeken nodig zijn. 

Het advies is om kraambezoek te beperken. 

De kraamverzorgster komt thuis langs. Indien er iemand met klachten in huis is, wordt gekeken welke zorg geleverd kan worden. Als de kraamverzorgster in huis is, mag er geen kraambezoek langskomen. 

Belangrijke websites voor meer informatie

Wil je informatie over wel of niet vaccineren tegen Covid-19 in de zwangerschap? Lees dan de volgende websites door:

www.deverloskundige.nl

www.nvog.nl

RIVM- landelijke informatie over het nieuwe coronavirus Covid-19:

www.rivm.nl

De verloskundige – informatie over zwangerschap, bevalling en kraamtijd:

www.deverloskundige.nl

Informatie over onderzoeken in de zwangerschap en na de geboorte – ook de eventuele aanpassingen in verband met Covid-19:

www.pns.nl

De GGD:

www.ggdrotterdamrijnmond.nl

we leren je graag kennen

Neem contact op

Contact opnemen betekent niet dat je aan ons vastzit. We gaan graag samen jouw zwangerschap aan als het voor iedereen goed voelt.

Inschrijven

Register