Hoe kies je een verloskundigenpraktijk die bij je past?

Zwanger zijn is een bijzondere en magische tijd in je leven. Je wilt dan natuurlijk de beste zorg en aandacht voor jou en je baby. Net als bij een tandarts mag je een verloskundigenpraktijk zelf uitkiezen. Een verwijsbrief van de huisarts is dus niet nodig.

Wanneer schrijf je je in? Je kunt je het beste inschrijven bij een verloskundige praktijk zodra je een positieve zwangerschapstest hebt, meestal rond de 4-6 weken zwangerschap. Meestal is dan de eerste afspraak tussen de 8 en 10 weken, waar vaak een termijnecho wordt gemaakt. 

Maar hoe kies je nou de verloskundige praktijk die perfect bij jou past? Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

Zeven tips om te helpen een verloskundige te kiezen

1. Vergelijk verschillende praktijken

Begin met het vergelijken van verschillende verloskundige praktijken in jouw omgeving. Kijk naar het aanbod, de diensten en faciliteiten, en het team. Maak een lijst van potentiële praktijken en bekijk hun websites om een eerste indruk te krijgen. Dit helpt je een weloverwogen keuze te maken

2. Lees reviews en ervaringen

Vraag vrienden, familie, buren of collega’s naar ervaringen. Dit helpt je een beeld te vormen van wat je kunt verwachten bij verschillende praktijken.

De ervaringen van andere moeders kunnen je ook veel vertellen. Lees online reviews op google maps of zorgkaartnederland.  Ook erg handig als je liever je zwangerschap nog geheim wilt houden.

3. Weet wat je belangrijk vindt

Je hebt nu al een aardig overzicht van het aanbod in jouw omgeving. Voordat je nu verder gaat met vergelijken, bedenk eerst wat je zelf belangrijk vindt in de zorg die je zoekt tijdens jouw zwangerschap. Wil je persoonlijke aandacht, uitgebreide echo's, een vast gezicht of veel flexibiliteit? Schrijf voor jezelf op wat jouw prioriteiten zijn, zodat je gerichter kunt zoeken. Denk hierbij aan de volgende aspecten.

Hoe groot is de praktijk? De grootte van de praktijk en het aantal verloskundigen dat er werkt geeft een beeld of je veel verschillende gezichten krijgt te zien. 

  • Kleinere praktijken bieden vaak meer consistentie met dezelfde verloskundigen. Als er twee of meer vrouwen tegelijk bevallen, zullen ze soms hulp van een collega-praktijk inroepen.
  • Grotere praktijken kunnen meer flexibiliteit bieden en garanderen dat er altijd iemand uit het team klaarstaat, tegelijk zie je ook vaker wisselende gezichten.
  • Case-load verloskundigen zijn zelfstandigen die gedurende de zwangerschap één-op-één begeleiding geven. Je zult voor de echo’s wel naar een ander echocentrum moeten. Als je kiest voor een case-load verloskundige zorg dan dat je duidelijke afspraken maakt, want deze ene verloskundige moet de komende 9 maanden dag en nacht voor jou klaar staan.
     
Bij Zwanger&Zo leer je twee vaste verloskundigen kennen die je ziet tijdens alle afspraken. Zo heb je een vertrouwd gezichten tijdens je zwangerschap. Tegelijkertijd staat het hele team voor je klaar, mocht het nodig zijn.

Check de locatie. Een praktijk in de buurt is wel zo handig. Kies een praktijk die centraal gelegen is en makkelijk bereikbaar is, of je nu met de auto, fiets of openbaar vervoer komt.

Wat biedt de praktijk aan extra’s?Kijk goed naar wat een praktijk naast de standaardzorg biedt. Denk aan uitgebreide echo's, langere afspraken, producten om je te ondersteunen in jouw zwangerschap en cursussen over alles wat met zwangerschap en bevalling te maken heeft.

Hoe zijn de faciliteiten? Een fijne praktijk heeft goede faciliteiten. Moderne apparatuur, sfeervolle ruimtes en alles wat je nodig hebt voor een comfortabele ervaring. 

4. Maak een kennismakingsafspraak

Een persoonlijke kennismaking zegt meer dan duizend woorden. Maak een afspraak om de sfeer te proeven, het team te ontmoeten en al je vragen te stellen.

Wil je kennismaken met Zwanger&Zo? Meld je online aan of bel 010 - 265 26 28.

5. Vraag naar de visie en werkwijze

Elke praktijk heeft haar eigen visie en aanpak, bekijk of deze aansluit bij jouw eigen wensen. 

Marieke Bijl, verloskundige en echoscopiste bij Zwanger&Zo:Wij geloven in de kracht en energie van elke vrouw. We staan voor moderne, persoonlijke en professionele zorg waarbij jouw wensen en behoeften centraal staan. Geen betutteling, maar echte ondersteuning voor jou en je baby.”

6. Luister naar je gevoel

Een goede klik met je verloskundige is super belangrijk. Luister dus naar je gevoel bij het kiezen van jouw verloskundige. 

7. Er is geen foute keuze

We hebben goede banden met alle verloskundige praktijken in de omgeving van Rotterdam. Stuk voor stuk werken er hele bekwame verloskundigen. Wees dus niet bang dat je een verkeerde keus zult maken. En als je merkt dat een praktijk toch niet bij je past, kun je altijd wisselen. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt en de zorg krijgt die je nodig hebt.

Conclusie

Het kiezen van de juiste verloskundige praktijk is een belangrijke beslissing die invloed heeft op jouw zwangerschapservaring. Neem de tijd om te vergelijken en te voelen wat voor jou belangrijk is.

Als Zwanger&Zo de praktijk is die bij jou past, maak dan online een afspraak, of bel 010 - 265 26 28 en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen!