Hoe bevalt een verloskundige? Lees over mijn bevalling van mijn zoontje Oliver

In 2021 ben ik bevallen van mijn zoontje Oliver. Als verloskundige heb ik honderden bevallingen begeleid, maar hoe is het nou om zelf die weeën op te vangen? Lees over Mariekes eigen bevalling.

Ik had een heerlijke zwangerschap, ik voelde me goed en genoot van het kindje dat groeide en bewoog in mijn buik. Ik voelde me sterk en keek met vertrouwen de bevalling tegemoet. Ter voorbereiding ging ik naar yoga, bleef ik sporten en deed ik thuis ademhalingsoefeningen om me extra te kunnen ontspannen. Verder luisterde ik graag naar podcasts met 'positive birth affirmations'. Het zorgde er allemaal voor dat ik uitkeek naar de bevalling en de komst van de baby, uiteraard wel nieuwsgierig hoe het werkelijk zou voelen.

De uitgerekende datum kwam en ging voorbij, gelukkig was het lekker weer en zocht ik afleiding. Na ruim 41 weken kwamen de weeën op gang en was ik opgelucht dat de bevalling zich aandiende. Thuis stond het bevalbad al een tijd opgeblazen in de slaapkamer. Het opvangen van de weeën bleek uiteindelijk fijner onder de douche dan in het bevalbad. Na een nacht weeën opvangen koos ik ervoor om naar het ziekenhuis te gaan en daar om pijnstilling te vragen. Dit was vooraf niet mijn plan, ik ging voor een thuisbevalling. Het plan wijzigde toen de bevalling anders liep. Het ziekenhuis dat het meest dichtbij is, lag vol. De autorit naar het verdere ziekenhuis viel me mee. Uiteindelijk is Oliver daar geboren.

Het geboorteplan is een heel mooi middel om na te denken over je wensen en over de mogelijkheden tijdens de bevalling. Dat het uiteindelijk anders kan lopen, wist ik in mijn achterhoofd. Ik kon op dat moment een weloverwogen keuze maken om een nieuw plan te volgen dat op dat moment beter bij mij paste.