Waar kan je bevallen in Rotterdam?

 

Waarom de juiste locatie kiezen belangrijk is

Het kiezen van een bevallocatie is persoonlijk. Ga daarbij op je gevoel af. De één zal direct aangeven dat ze thuis wil bevallen, de ander kiest voor het ziekenhuis. Jouw keus is altijd goed, omdat het belangrijk is dat jij en je partner een veilig en comfortabel gevoel hebben om goed te kunnen ontspannen. Dit is belangrijk voor het verloop van de bevalling. Als je kiest voor een ziekenhuis zijn er verschillende opties. In dit artikel kan je de verschillende locaties en bijbehorende voor- en nadelen met elkaar vergelijken.

Als je de wens hebt om thuis te bevallen, bespreek dit dan zo snel mogelijk met ons. We kijken dan samen met jou of jullie woning geschikt is voor een thuisbevalling. Soms zijn er wat kleine aanpassingen nodig om het mogelijk te maken om thuis te bevallen, zoals het neerzetten van een bed in de woonkamer als de slaapkamer op de derde of vierde verdieping is.

Waar kan je uit kiezen?

Als je bij de verloskundige bevalt kun je kiezen voor een thuisbevalling of een bevalling in het geboortecentrum of in het ziekenhuis (ook wel een poliklinische bevalling genaamd).

Wij werken veel samen met het Geboortecentrum Sophia (in het gebouw van het Erasmus MC) en met het Franciscus Gasthuis. Andere opties zijn het IJsselland ziekenhuis, het Ikazia ziekenhuis of het Maasstad ziekenhuis. Omdat deze ziekenhuizen vaak verder rijden zijn, komen wij hier niet standaard.

In het Erasmus MC worden bevallingen gedaan, maar dit is niet iets waar je zelf voor kunt kiezen. Omdat dit een academisch ziekenhuis is, worden hier alleen de meest gecompliceerde bevallingen gedaan. Dit is op verwijzing van de verloskundige. Je bevalt dan altijd bij een gynaecoloog.

Medische indicatie of complicatie?

Als je een medische indicatie hebt, beval je altijd in één van de ziekenhuizen. Een voorbeeld hiervoor is bijvoorbeeld als de baby in het vruchtwater heeft gepoept, of als je wilt bevallen met een ruggenprik.  Bij bepaalde indicaties beval je met onze begeleiding (dit heet een poliklinische bevalling), bij andere indicaties beval je onder begeleiding van de verloskundige van het ziekenhuis of de gynaecoloog (dit heet een klinische bevalling), bijvoorbeeld bij een keizersnede. Als dit voor jou van toepassing is, zullen we dit met jou bespreken.

Het kan zijn dat er tijdens de bevalling een complicatie optreedt, omdat de veiligheid van jou en jouw kind altijd voorop staat, is het de standaard om dan in het ziekenhuis te bevallen. Het verschilt per ziekenhuis of wij dan als verloskundige in het ziekenhuis jouw bevalling blijven begeleiden of dat we de begeleiding overdragen aan verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis. Wij blijven wel altijd bij je gedurende de hele bevalling.

Is er plek?

In de ziekenhuizen en geboortecentra zijn er speciaal ingerichte geboortekamers. Soms komt het voor dat jouw eerste keus locatie geen plek heeft op het moment dat jouw bevalling begonnen is, omdat alle geboortekamers al bezet zijn. De verloskundige zal dan in overleg met jou en je partner naar een andere locatie bellen.

 

Kraamhotel en Geboortecentrum

Het kraamhotel of een geboortecentrum zijn locaties waar je na je bevalling kunt verblijven. Hier kan je voor kiezen als je niet direct naar huis wilt na je bevalling. Hier hoef je niet je eigen kraamverzorgster te regelen en het voordeel is dat de kraamverzorgsters die hier werken 24 uur per dag beschikbaar zijn.

Dit is een alternatief voor de kraamverzorging thuis en ook hier moet je een wettelijke eigen bijdrage voor betalen. Bij een aanvullende verzekering kan dit wel vergoedt door de verzekeraar.

Soms kun je ook het verblijf in een kraamhotel combineren met kraamzorg thuis. Je overnacht dan de eerste nacht(en) in een kraamhotel, daarna komt de kraamzorg bij je thuis.

Vergelijk alle locaties en de bijbehorende faciliteiten

Thuis bevallen

In veel landen wordt er raar opgekeken als ze horen dat je in Nederland thuis kunt bevallen. Toch zijn we trots dat dit in Nederland en keuze is die we veilig kunnen aanbieden. We weten namelijk dat in het geval er toch een complicatie optreedt we snel genoeg bij één van de ziekenhuizen in de buurt terecht kunnen.

We kijken altijd wel hoe je thuissituatie is. Kun je als het moet makkelijk bij de auto komen? Woon je bijvoorbeeld op 3 hoog, met een stijl trappenhuis, dan is dat niet het geval.

Wij hebben al vaker meegemaakt, dat de brandweer eraan te passen moet komen om een bevallende vrouw door het raam naar buiten te tillen. En dat stond meestal niet in het bevalplan.

Wil je een badbevalling, dan kan je een bad huren en thuis opzetten. Ook je eigen douche is vaak erg fijn tijdens het opvangen van weeën. Als je thuis bevalt komt de kraamverzorging direct naar je toe om bij de bevalling de verloskundige te ondersteunen.

Voordelen:

·       Jouw eigen thuis, de sfeer zoals jij het wilt muziek, licht. Niks gaat er boven thuis.

·       Na de bevalling kruip je zo met jouw wondertje in je eigen bed. Je hoeft nergens heen

Nadelen:

·       Voor pijnstilling kan je thuis alleen de TENS gebruiken

·       Mocht je meer pijnstilling willen of treedt er een complicatie op, dan ga je alsnog naar het ziekenhuis.

·       Heb je een gehorig huis? Dan kunnen je buren ook meegenieten van jouw bevalling. Misschien geef je er niet om, maar toch iets om over na te denken.

 

Geboortecentrum Sophia

Faciliteiten: De geboortekamer is een soort hotelkamer die ingericht is om een bevalling te begeleiden. Je hebt een eigen badkamer tot je beschikking met douche en ontspanbad. Als je in bad wil bevallen, kan er een bevalbad in de kamer gezet worden. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage. In de kamer is verder een skippybal en een baarkruk aanwezig. Je mag 24 uur in deze kamer blijven. Dit betekent dat je na de geboorte van de baby rustig kan wennen aan de nieuwe situatie en vaak ook de nacht kan doorbrengen. Voor je partner wordt er een bed op de kamer gezet zodat jullie als gezin samen kunnen zijn.

Bij het geboortecentrum Sophia is ook een kraamhotel. Je kan hier tot maximaal 5 dagen verblijven, deze kamers zijn echt naast de bevalkamers, wel zo fijn.

Mocht er tijdens de bevalling een complicatie ontstaan dan kan je zo goed als altijd wel terecht in het Erasmus MC, wat in hetzelfde gebouw zit.

Pijnstilling: In het Geboortecentrum kun je kiezen voor lachgas als pijnbestrijding. Deze vorm van pijnstilling wordt door de verloskundige gegeven en daardoor blijf je dus ook bij de verloskundige onder zorg als je voor deze optie kiest. Lachgas wordt voor de laatste centimeters ontsluiting gegeven, omdat het maar een aantal uren werkt.

Als lachgas onvoldoende helpt of als het nog te vroeg in de bevalling is om te starten met lachgas, kun je kiezen voor andere vormen van pijnstilling. Op dat moment dragen wij jouw begeleiding over aan de gynaecoloog. We proberen dit eerst in het Erasmus MC, omdat dit heel dicht bij de geboortekamers van het Geboortecentrum is. In het Erasmus MC kun je de ruggenprik krijgen. Als zij geen plek hebben, dan zoeken we naar een ander ziekenhuis. Je zult in dat geval wel moeten verplaatsen tijdens de bevalling (in principe met eigen vervoer).

Als er een complicatie optreedt (bijvoorbeeld als de baby in het vruchtwater heeft gepoept of als de ontsluitingsfase langer duurt dan verwacht), wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. Ook hierbij proberen we eerst een plekje te krijgen in het Erasmus MC.

Voordelen:

  • Fijne faciliteiten met een ontspanbad en bed voor de partner
  • Mag 24 uur blijven
  • Erasmus MC ziekenhuis in hetzelfde gebouw
  • Geboortecentrum aanwezig

Nadelen:

  • Enkel lachgas als pijnstilling
  • Mocht je behoefte hebben aan andere pijnstilling, of treedt er een complicatie op dan zul je naar een andere locatie moeten tijdens de bevalling

 

Franciscus Gasthuis & Vlietland

Het Franciscus Gasthuis en Vlietland zijn samen gegaan. Bevallingen vinden wel altijd plaats op de locatie in Rotterdam, als je hier bevalt krijg je dus wel altijd officiële Rotterdammertje!

Faciliteiten: In het Franciscus Gasthuis heb je een eigen kamer tot je beschikking met een privé badkamer. Deze badkamer heeft een douche. Als je in bad wil bevallen, kan er een bevalbad in de badkamer gezet worden (tegen een eigen bijdrage). Je kunt gebruik maken van een skippybal en/of baarkruk. Na de bevalling blijf je nog een aantal uur in de kamer, totdat je gegeten, gedronken en gedoucht hebt en je je goed genoeg voelt om naar huis te gaan (tot 3 uur na de bevalling).

Pijnstilling: Als je pijnstilling wil, kun je in het Franciscus Gasthuis kiezen voor remifentanyl (pijnpompje) of de ruggenprik. De ruggenprik kan al vrij vroeg in de bevalling gezet worden. Het pijnpompje wordt voor de laatste centimeters ontsluiting gebruikt. In beide gevallen neemt de gynaecoloog de bevalling over. Je blijft wel op dezelfde kamer.

Als er een complicatie optreedt (bijvoorbeeld als de ontsluitingsfase of uitdrijvingsfase langer duurt dan verwacht), wordt de zorg ook overgedragen aan de gynaecoloog.

Specialisaties: In het Franciscus Gasthuis mogen wij als verloskundigen de bevalling blijven begeleiden als de baby in het vruchtwater gepoept heeft. Je krijgt dan wel CTG-bewaking (hartfilmpje), maar we blijven bij je om je te begeleiden.

Voordelen:

  • Als je hier de bevalling start is de kans heel groot dat je niet hoeft te verplaatsen wanneer er een medische indicatie ontstaat.
  • Ook wanneer de baby heeft gepoept in het vruchtwater (iets wat wel vaker kan voorkomen) blijven wij de bevalling begeleiden.
  • Mogelijkheid voor badbevalling.

Nadelen:

  • Geen mogelijkheid voor lachgas
  • Je mag slechts 3 uur blijven na bevalling
  • Geen geboortecentrum aanwezig voor verblijf na de bevalling (langer dan 3 uur).

IJsselland Ziekenhuis

Faciliteiten: In het IJssellandziekenhuis heb je altijd een eigen kamer met een badkamer met douche. Een aantal kamers heeft een bevalbad. Er is een bank die omgebouwd kan worden tot bed, zodat je partner kan blijven slapen als dat nodig is. Na de bevalling blijf je een aantal uren in het ziekenhuis totdat je je goed genoeg voelt om naar huis te gaan. In het IJssellandziekenhuis is geen geboortecentrum waar je na de bevalling kunt verblijven.
  

Pijnstilling: In het IJsselland ziekenhuis kun je kiezen voor lachgas als pijnstilling. Deze vorm van pijnstilling wordt door de verloskundige gegeven en daardoor blijf je dus ook bij de verloskundige onder zorg als je voor deze optie kiest. Lachgas wordt voor de laatste centimeters ontsluiting gegeven, omdat het maar een aantal uren werkt. Als lachgas onvoldoende helpt of als het nog te vroeg in de bevalling is om te starten met lachgas voor een ruggenprik of het Remifentanil pompje.

Als er een complicatie optreedt (bijvoorbeeld als de ontsluitingsfase of uitdrijvingsfase langer duurt dan verwacht), wordt de zorg ook overgedragen aan de gynaecoloog.

Voordelen:

  • Als je hier de bevalling start is de kans heel groot dat je niet hoeft te verplaatsen wanneer er een medische indicatie ontstaat.
  • Naast lachgas ook mogelijkheid voor ruggenprik en Remifentanyl als pijnstilling
  • Mogelijkheid voor badbevalling.

Nadelen:

  • Geen geboortecentrum aanwezig voor verblijf na de bevalling.
  • Als je in het IJsseland bevalt krijgt je kindje Capelle a/d IJssel en geen Rotterdam in het paspoort (voor de één belangrijker dan voor de ander).

 

De volgende locaties zijn bevallocaties waar je niet zelf voor kunt kiezen, maar waar het wel kan voorkomen dat je er bevalt.

Erasmus MC

Ook al is Erasmus MC geen keuze die je zelf kunt maken, omdat je hier alleen kunt bevallen op medische indicatie, kan het wel voorkomen dat je hier bevalt. Dit zijn altijd klinische bevalling (dus niet onder onze begeleiding).

Faciliteiten: In principe kunnen partners hier niet blijven slapen. Je kan wel weer terug naar het geboortecentrum Sophia waar je met je partner kunt verblijven. In het Erasmus MC is geen mogelijkheid voor een badbevalling.

Pijnstilling: In het Erasmus MC kun je alleen de ruggenprik krijgen als je pijnstilling nodig hebt.

Maasstad Ziekenhuis

Ook in het Maasstad ziekenhuis zal je alleen bevallen op medische indicatie. Omdat het wel kan voorkomen dat je hier bevalt, hebben we ook van dit ziekenhuis de faciliteiten beschreven.

Faciliteiten: Aangezien hier alleen de bevallingen op medische indicatie plaatsvinden kan je hier niet kiezen voor een badbevalling. In het Maasstad Ziekenhuis is Geboortehuis Maas, een geboortecentrum waar je na de bevalling kunt verblijven.

Pijnstilling: Je kunt in het Maasstad ziekenhuis de ruggenprik krijgen als je pijnstilling nodig hebt. We dragen de zorg dan over aan de gynaecoloog. Als er een complicatie optreedt (bijvoorbeeld als de ontsluitingsfase of uitdrijvingsfase langer duurt dan verwacht), wordt de zorg ook overgedragen aan de gynaecoloog.

Ikazia Ziekenhuis

Net als het Maasstad ziekenhuis is het Ikazia ziekhuis vaak te ver rijden is. Maar het kan voorkomen dat we hiernaartoe moeten uitwijken, vandaar dat we ook van dit ziekenhuis de faciliteiten beschrijven.

Faciliteiten: In het Ikazia is één kamer met een bevalbad. Verder hebben alle kamers een eigen badkamer met douche. Er is een stoel waar een slaapplek voor de partner van gemaakt kan worden.

Pijnstilling: Als je pijnstilling wil, kun je in het Ikazia Ziekenhuis kiezen voor remifentanyl (pijnpompje) of de ruggenprik. De ruggenprik kan al vrij vroeg in de bevalling gezet worden. Het pijnpompje wordt voor de laatste centimeters ontsluiting gebruikt. In beide gevallen neemt de gynaecoloog de bevalling over. Je blijft wel op dezelfde kamer. Als er een complicatie optreedt (bijvoorbeeld als de ontsluitingsfase of uitdrijvingsfase langer duurt dan verwacht), wordt de zorg ook overgedragen aan de gynaecoloog.

Jouw Keuze Maken

Het kiezen van de juiste bevallocatie is een belangrijke stap in je zwangerschap. Het is een beslissing die volledig afhangt van jouw persoonlijke voorkeuren en wat jij nodig hebt om je veilig en comfortabel te voelen. Hier zijn enkele tips om je te helpen de beste keuze voor jou en je baby te maken:

  • Luister naar je gevoel: Je intuïtie speelt een grote rol. Voel je je het meest ontspannen en veilig thuis, of in een ziekenhuis? Jouw comfort is cruciaal voor een positieve bevallingservaring.
  • Overweeg de faciliteiten: Kijk goed naar wat elke locatie te bieden heeft. Heb je specifieke wensen voor pijnstilling? Check of deze opties beschikbaar zijn.
  • Bereikbaarheid: Denk aan de afstand en hoe snel je bij de locatie kunt komen, vooral als de bevalling plotseling begint. Zorg ervoor dat de route bekend is en dat je makkelijk kunt parkeren.
  • Plan B: Soms loopt niet alles volgens plan. Het is goed om te weten wat de alternatieven zijn als je eerste keuze niet beschikbaar is of als er complicaties optreden.
  • Persoonlijk advies: Bespreek je voorkeuren en zorgen met je verloskundige. Zij kunnen je waardevol advies geven en je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Onthoud, er is geen goede of foute keuze. Wat telt, is dat jij je op je gemak voelt en kunt focussen op de komst van je baby. Wij staan klaar om je te ondersteunen, waar je ook besluit te bevallen.