Alles Over jouw bevalling

Pijnbestrijding bevalling

Weeën doen pijn, daar kan niemand omheen. Maar elke bevalling is anders. Vrouwen ervaren pijn verschillend. Er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten. Zonder medicatie maar ook met medicatie.

Het volgen van een zwangerschapscursus kan helpen om beter met de pijn om te gaan. Je weet beter wat je kunt verwachten, maar ook hoe je met de pijn om kunt gaan en wat je partner voor je kan betekenen. En natuurlijk is de verloskundige er om je hierin te begeleiden. 

Voor veel vrouwen is het voldoende om tijdens de weeën gemasseerd te worden en om verschillende houdingen aan te nemen. Daarnaast is een warmtebron, zoals een kruik of warm water, een goede verlichter van de weeënpijn.

Pijnbestrijding bevalling

GeboorteTens

Op de praktijk hebben wij een GeboorteTens liggen. Met dit apparaatje wordt de aanmaak van jou eigen natuurlijk pijnstiller, endorfine, gestimuleerd. Hierdoor ervaar je minder pijn.

Je kunt de GeboorteTens ook zelf via de verzekering aanvragen. 

alles over pijnbestrijding tijdens de bevalling

Lachgas tijdens bevalling

Indien u graag medicatie wil tegen de pijn, zijn er verschillende mogelijkheden. 

Zo kunt in het Geboortecentrum Sophia lachgas krijgen. Lachgas maakt je slaperig, waardoor je de pijn minder goed doorhebt. Lachgas haalt niet alle pijn weg, maar zorgt er wel voor dat je tussen de weeën door goed kunt ontspannen. Lachgas mag de verloskundige zelf toedienen, een overdracht naar de gynaecoloog is dan niet nodig.

Ruggenprik en Remifentanyl

Daarnaast is er de ruggenprik, de epiduraal. Dit is de meest effectieve manier van pijnstilling, als deze goed zit voel je de weeën niet meer. De ruggenprik heeft wel bijwerkingen. Om die reden moeten vrouwen die met een ruggenprik bevallen, begeleid worden door een arts. De ruggenprik wordt aangeboden in alle ziekenhuizen in de regio. Bent u al in het geboortecentrum Sophia, dan verplaatsen we je naar het Erasmus MC.

In het Franciscus Gasthuis kan je ook pijnstilling krijgen via het infuus, je krijgt dan Remifentanyl. Hier wordt je suf en slaperig van, waardoor je minder goed bewust bent van de pijn. Ook hier zal de gynaecoloog de begeleiding van de bevalling overnemen. 

Heeft u vragen rondom pijnstilling bij de bevalling? Geef dit dan aan tijdens een van de controles, de verloskundige zal je hierover voorlichting. 

we leren je graag kennen

Neem contact op

Contact opnemen betekent niet dat je aan ons vastzit. We gaan graag samen jouw zwangerschap aan als het voor iedereen goed voelt.